tirsdag 1. november 2011

Amanda fra Haugesund eller AMANDA PRISEN!


Dette er med andre ord min Oldemor Amanda Sofie Stangeland Lura
Her er hun med min Oldefar Anders Bertin Stangeland.


 Dette er Amanda Sofie sine barn. Den eldste er min Mormor, som desverre døde da min mor var 6 år....
Et år senere, dør min Oldermor av sorg over ha mistet to av sine barn.


Dette er meg

Jeg blir alltid fortalt at jeg ligner så på" ho Amanda Sofie" 
du ser bilde litt lenger under her.

Amanda Sofie
Også min datter igjen er lik, og har hennes fine navn ;O) 

Amanda SofieHistorien om Amanda Sofie Stangeland Lura f.1890 (Amanda fra Haugesund)
-Skrevet av Torill Johannessen Melhus

Amanda Sofie ble født i Haugesund i 1890 og vokste opp i ”Djupaskar”, eldste av fem søsken.

Tidlig måtte hun ut i arbeidslivet, og hun fikk ”huspass” hos sin onkel, Harald Lura, som drev kolonialutsalg i Djupaskar. De få kronene hun tjente, måtte gå til hjelp for familien, slik at alle munner ble mettet.

En dag ble hun spurt av sin onkel, om hun kunne hjelpe til ved kolonialutsalget, og det ble en del av hennes skjebne. Inn på butikken kom det en stilig mann som skulle kjøpe skråtobakk, som hu kom i godpraten med. Han fanget hennes interesse, som var gjensidig, og for å gjøre historien kort ble han hennes ektemann. Det var Anders Bertin Stangeland.

De fikk flytte inn i leiligheten over onkelens butikkutsalg, og livet gikk sin gang. Her fikk de fem døtre, men Amanda mistet sin mann i tuberkulose i 1921.

Hva skulle hun nå gjøre? Alene med fem døtre på den tiden var ikke enkelt. Hun hjalp til ved butikkutsalget hos sin onkel fortsatt, men for å spe på inntekten brukte hun kveldene til å strikke og sy. Dette fikk hun solgt i butikken. Livet gikk sin gang, men da hennes onkel ble syk og døde, mistet hun både jobb og bosted. I butikken var hun blitt kjent med en skipper ved navn Halvorsen, og han kunne fortelle om et ledig hus i ”Kattakrødnå”, ved innseiligen til Haugesund. Hun fant kjerreveien ned til sundet, og banket på hos Leknes, som eide nabohuset. Han formidlet leieforholdet, da eieren av huset (Helgesen) var flyttet til Amerika.

Det var trivelig å bo her for Amanda og hennes døtre, men den lille inntekten fra hennes håndarbeider var ikke nok til å brødfø hele familien.

Gjennom jobben ved butikkutsalget hadde Amanda lært om øl og vinbrygging, og hvilke ingredienser som skulle til. Da fikk hun ideen om å brygge sitt eget og få solgt det på båtfabrikken ved Sundet. Slik ble hun kjent med skipperen, stuerten og dekkmannskap. Beskjeftigelsen hun nå drev, gjorde at hennes liv fikk en annen karakter.

Når brygget var ferdig for salg, satte hun en rød lampe i vinduet ut mot sundet. Stadig kom noen innom hennes hus, trivelig og livlig ble det der. Amanda var flink til å spille å synge, ofte tok hun frem harpeleiken og sang for dem.

Men dette ryktes på byen blant borgerskapet, og hun fikk etter hvert mye stygg omtale. Men sannheten var at Amanda var en god kvinne med et hjerte av gull, som skulle overleve i de harde hverdagene som alenemor til mange døtre. Hun tok alltid vare på familien sin, strikket og sydde så de hadde klær på kroppen. Maten byttet hun til seg med brygget hun laget, og de overlevde og klarte seg bra.

Amanda ble en gammel kvinne før hun døde og fikk sett alle sine døtre gifte og vel i havn. Ønsker du å se eller å lese mer om AMANDA, kan du bare Google hennes navn, eller gå å se teater forestilling som er satt opp i haugesund i disse dager. 

Selv har jeg ikke fått mulighet til å se forestillingen, men har du, vil jeg gjerne høre hva du syntes ;O)Så nå vet dere det!! ;O)
Dette ble jo nesten et lite selvportrett.
Så med det, hiver jeg meg med på utfordringen til Lidyll

Hilsen fra Oldebarnet til 
Amanda Sofie 
fra Haugesund.


MineBlom

8 kommentarer:

 1. Gildt lesestoff.
  Tøff dame.
  Er det mellompuddel du har?
  Ønsker meg det.
  Klem

  SvarSlett
 2. Hallo Mine Bloom,
  I had a little renovation of the apartment and I lacked the time to carefully watch your blog. Many interesting pictures of your home. I really like this style. Also a sentimental old photos.I cordially greet Mariola

  SvarSlett
 3. Nå er noen bryllupsbilder lagt ut.
  klem

  SvarSlett
 4. Fin historie, knall tøff dame må jeg si;)

  Kan jeg spørre hvordan du får til skriften i innleggstittelen? Evnt hva fonten heter?

  Ha en fin lørdagskveld! KLEM

  SvarSlett
 5. Det var en gripende historie. Jeg har brukt så mye tid på å tenke på formødrendene mine spesielt. Og forfedre. Tuberkulose satte sine spor også i min familie. Min mormor er vokst opp mor - og etterhvert mistet hun også sin bror. Takk for at du delte ;).

  SvarSlett
 6. så kjekt å lesa, eg kjem fra Stord. Og me stordingar har jo alltid lurt på "kven denne amanda i fra haugesund er?"
  Spennande, eit flott sjølvportrett.

  SvarSlett
 7. Så kult å være oldebarn til en slik "kjendis"! Selv om jeg har hørt om Amanda i alle år (jeg er fra Torvastad), så kjente jeg ikke til historien - var veldig interessant! Og virkelig en tøff dame! Jeg får heller ikke sett forestillingen - hadde nok vært kjekt...

  Ønsker deg og dine en herlig helg:-)

  SvarSlett
 8. Hei du!
  ...dette var et spennende og annerledes innlegg*smile*

  Arti!*smile*

  ....kjempe morro at du hang deg på!

  Ønsker deg en flott helg!
  Klem fra meg

  SvarSlett

Takk for hilsen !
Det er så hyggelig at du legger igjen noen ord ;O)